Importanţa vitaminelor şi mineralelor


pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor

Vitaminele sunt compuşi organici care sunt necesari în cantităţi mici (de ordinul miligramelor sau microgramelor) în diferite procese metabolice celulare şi sunt importante pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru creşterea normală a organismului copiilor.

Vitaminele sunt clasificate în două categorii mari: liposolubile (vitaminele A, D, E, K) şi hidrosolubile (vitaminele din grupurile B şi C).

Vezi și observațiile medicului pediatru Dr. Alexis Cochino de la Clinica Pediasan.

Vitaminele liposolubile sunt cele care nu se dizolva în apă şi pe care le găseşti în alimentele grase.

Vitamina A (Retinol) derivă din pigmenţii naturali denumiţi carotenoizi (provitamina A). Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi integritatea funcţională a celulelor epiteliale, pentru vederea normală, pentru sinteza glicoproteinelor şi diferenţierea celulară.

Vitamina D (Calciferol) este reprezentată, de fapt, de doi compuşi steroidici, vitamina D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol), care sunt consideraţi prohormoni. Se formează din provitamine prin acţiunea razelor ultraviolete la nivelul pielii. Vitamina D este esenţială pentru formarea oaselor şi reglarea metabolismului fosfo-calcic.

În general, alimentele sunt sărace în vitamina D şi, de aceea, este necesară suplimentarea cu vitamina D, mai ales în perioadele de creştere rapidă (primii ani de viaţă şi la pubertate).

Vitamina E include un grup de compuşi denumiţi tocoferoli şi tocotrienoli. Funcţia majoră a vitaminei E este aceea de antioxidant, ea are rol protector/stabilizator pentru membranele celulare din întreg corpul, inclusiv pentru membrana eritrocitelor (globulelor roşii ale sângelui). În plus, vitamina E ajută la prevenirea aterosclerozei şi acţionează ca imunomodulator.

Vitaminele hidrosolubile

Grupul vitaminelor B: Vitaminele B sunt esenţiale pentru metabolismul macronutrientilor (lipide, proteine, hidraţii de carbon sau glucide, care constituie substratul energetic/substanţele calorice), pentru buna funcţionare a sistemului nervos, a celui cardiovascular, precum şi pentru formarea celulelor din sânge. Dată fiind implicarea lor în metabolismul macronutrienţilor, necesarul de vitamine B este legat de aportul caloric total.

Vitamina C (Acidul ascorbic) este un agent reducător puternic, care contribuie la formarea substanţei intercelulare din pereţii vaselor capilare, a colagenului şi a ţesutului osos; este implicată în oxidarea celulară. Vitamina C este necesară pentru creşterea şi maturarea normală a celulelor. Alături de vitamina E şi beta-caroten (precursorul dietetic al vitaminei A), vitamina C este un antioxidant care poate avea un rol în susţinerea nutriţională a copiilor bolnavi în stare gravă (în stres catabolic).

Mineralele Majore

Calciul, fosforul şi magneziul participă la multe dintre cele mai importante funcţii ale corpului, fiind esenţiale pentru creştere şi dezvoltare, îndeosebi la sugar şi copilul prescolar, dar şi în alte perioade ale vieţii (preadolescenţă, adolescenţă, pubertate). Aceste elemente joacă un rol proeminent în procesele energetice şi transportul unor substanţe, fiind implicate în multe reacţii biochimice moleculare. În plus, calciul şi fosforul constituie principalele componente ale scheletului.

Magneziul este un constituent celular cu rol catalizator pentru multe funcţii metabolice şi sisteme de transmisie celulară. În concluzie, aceste elemente reprezintă nutrienţi esenţiali pentru procesele vieţii şi formarea scheletului mineral.

Oligoelementele

Există peste 23 de elemente cunoscute necesare în cantităţi infime pentru desfăşurarea normală a proceselor metabolice. Un element mineral este considerat oligoelement când el reprezintă mai puţin de 0,01% din greutatea totală a corpului.

Oligoelementele sunt importante pentru sănătate, creştere şi dezvoltare, mai ales în perioadele de creştere rapidă. Se apreciază că 13 oligoelemente sunt importante din punct de vedere nutriţional. În ordinea importanţei pentru copii, acestea sunt: fierul, zincul, cuprul, fluorul, iodul, seleniul, magneziul, cromul, cobaltul, molibdenul, nichelul, siliciul şi vanadiul.

Nevoile nutritive ale copiilor sunt direct dependente de vârstă, sex, greutate corporală, starea de sănătate sau de boală. Conform dr. Eliza Bulacu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, nevoile nutritive pot creşte dramatic. Află aici de ce.

Suplimentarea cu preparate multivitaminice și minerale la copil

Produsele cu vitamine şi minerale pentru sugari şi copii se găsesc pe piaţă în următoarele formule:

Cine poate beneficia de suplimentarea cu aceste preparate? Copiii cu următoarele riscuri nutriţionale:

Logo

Gummy ImunActiv

Sprijină imunitatea copiilor

VEZI VIDEO

Minimarţieni ImunActiv

Minimarţienii ImunActiv sunt un complex de multivitamine şi multiminerale pentru copii, sub forma unor figurine de marţieni şi cu un gust excelent. Ei ne ajută să le asigurăm copiilor aportul potrivit de vitamine, minerale, oligoelemente şi alte substanţe binefăcătoare, care sunt atât de necesare pentru o corectă creştere şi dezvoltare a copilului.

Fiecare tabletă de Minimarţieni conţine vitaminele necesare: A, D, E, vitaminele grupei B, vitamina C naturală şi bioflavonoidele obţinute din măcese, o scală largă de minerale, ceea ce ajută asigurarea unei dezvoltări sănătoase a tuturor ţesuturilor şi organelor copilului.

Suplimentar, produsul conţine un complex unic IMUNACTIV care este de un mare ajutor în stimularea activităţii sistemului imunitar al copiilor. Minimarţienii mai conţin şi xylitol, care oferă tabletelor un gust răcoritor şi delicat. Un alt efect important al xylitol-ului este acela de menţinere a sănătăţii dinţilor şi gingiilor. Se administrează câte 1 tabletă pe zi, care se suge ca o bomboană.

Brontişori

Bronțișorii conţin tablete cu 100 mg vitamina C, ce au formă de dinozauri şi o aromă plăcută de fructe. Organismul uman, spre deosebire de majoritatea vieţuitoarelor, nu este înzestrat cu capacitatea de a produce vitamina C şi, de aceea, se limitează la procurarea acesteia din alimente.

Vitamina C are rol în producerea tuturor structurilor celulare, este un foarte important antioxidant natural, creşte tonusul vaselor de sânge şi creşte rezistenţa imună a organismului la infecţii. Un aport crescut de vitamina C este necesar mai ales la copiii bolnavi, la cei aflaţi în convalescenţă, în cazul expunerii la eforturi fizice şi psihice şi la copiii care traiesc în mediu poluat. Se administrează câte 1 tabletă zilnic.

Vârsta 1+ an

Vârsta 3+ ani

Vârsta 6+ ani