Prichindeii şi vitaminele


nutriţia joacă un rol crucial

Când te gândeşti la copii, spune pediatrul de serviciu Dr. Alexis Cochino, medic la Clinica Pediasan, primele lucruri care îţi vin în minte sunt energia fantastică şi pofta de viaţă pe care o au. Dincolo de percepţii însă, în spatele unui copil nu se ascunde întotdeauna un maratonist. O nutriţie lipsită de vitamine poate vlăgui orice mic năzdrăvan.

La începutul vieţii, creşterea şi dezvoltarea organismului au o viteză de desfăşurare foarte mare, apropiată celei intrauterine. În acest proces, nutriţia joacă un rol crucial, prin oferta de "cărămizi" (proteine, lipide şi minerale, în special), "lemne de foc", "adezivi" (glucide şi lipide, în special) şi "catalizatori" (vitamine).

Termenul de vitamină desemnează o substanţă absolut necesară desfăşurării normale a metabolismului, substanţă care nu poate fi sintetizată în organism. Din această cauză, aportul exogen al vitaminelor este indispensabil unei creşteri şi dezvoltări armonioase.

Laptele uman conţine cantităţi suficiente din principalele vitamine necesare, iar formulele de lapte praf sunt îmbogăţite pentru a se apropia calitativ (şi din acest punct de vedere) de laptele uman.

După diversificare, necesarul de vitamine este asigurat de către o alimentaţie completă, conţinând fructe şi legume proaspete, carne, ouă şi lactate.

Logo

Gummy ImunActiv

Sprijină imunitatea copiilor

VEZI VIDEO

Alimentaţia copilului este însă dificil de condus în vederea realizării acestui deziderat, din cauza

  1. lipsei de informare a părinţilor ("nu ştiam..."),
  2. a variabilităţii sezoniere a ofertei de legume şi fructe ("aaa, pai, de unde, acum, iarna?!"),
  3. a unor obiceiuri alimentare familiale ("noi aşa mâncăm din moşi-strămoşi"),
  4. a unor tabuuri religioase sau a preferinţelor copilului ("nu vrea deloc să mănânce fructe").

Din păcate, la unii copii, cel puţin una dintre aceste condiţii este prezentă, dezvoltarea lor somatică (fizică) şi, uneori, psihică având de suferit. Cum bazele se pun la această vârstă (din toate punctele de vedere), o întârziere în acest moment poate avea implicaţii serioase pe termen lung.

Din acest motiv, în cazul acestor copii, suplimentarea cu vitamine a alimentaţiei, după sfatul medicului, este foarte importantă. Printre vitaminele şi mineralele cu o importanţă deosebită în dezvoltarea copilului se regăsesc:

  1. Vitamina D, importantă pentru sistemul osos şi imunitate (rezistenţă la infecţii şi, se pare, şi la tumori maligne - cancere).
  2. Vitamina C, implicată în rezistenţa la infecţii.
  3. Grupul vitaminelor B şi acidul folic, importante în prevenirea anemiei şi în facilitarea dezvoltarii sistemului nervos.
  4. Fierul, componenta de bază a hemoglobinei (proteina care transportă oxigen la ţesuturi) şi a celei mai mari părţi a enzimelor din organism; implicat, de asemenea, în rezistenţa la infecţii.
  5. Calciul, important pentru dezvoltarea oaselor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a proceselor electro-ionice din organism (cu implicaţii la nivelul sistemului nervos şi al inimii).
  6. Vitaminele A, E, F şi zincul, importante pentru sănătatea epiteliilor (piele, tub digestiv) şi a retinei.

Totuşi, nu toţi copiii au nevoie de vitamine, iar tipul de vitamine, doza, durata şi calea de administrare trebuie individualizate, existând cazuri în care nerespectarea lor poate duce la probleme mai grave decât deficitul acelor vitamine (intoxicaţia cu vitamina D, de exemplu, este o afecţiune gravă, greu de tratat şi potenţial letală).

Citește și despre importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Vârsta 1+ an

Vârsta 3+ ani

Vârsta 6+ ani