Minimarţieni BrainActiv Sirop pentru copii deştepţi


Pentru copii, trecerea de la lejeritatea vacanţei la ritmul strict al şcolii e deseori dificilă, iar dacă nu e abordată cum trebuie, impactul ei se poate simţi asupra rezultatelor pe termen lung ale şcolarilor. Ce poate face în acest context un părinte ca cei mici să se adapteze mai uşor la noul ritm impus de şcoală? Ioana, mama a doi copii în clasa a III-a şi respectiv a IV-a, ne prezintă soluţia ei de succes.

"Principiul care mă ghidează în educaţia pe care o ofer copiilor mei e unul simplu: intotdeauna îi tratez ca pe egalii mei. Relaţia pe care am construit-o astfel, susţinută evident de afecţiune, a fost din start una bazată pe inţelegere şi respect. Iar asta m-a ajutat enorm de mult mai ales în perioada educaţională, ţinându-mă departe de capcana în care pică majoritatea părinţilor: aceea de a juca în relaţia cu cei mici un singur rol - cel de supraveghetor al rezultatelor şcolare. Esențiali pentru creșterea armonioasă a copiilor sunt acizi grași polinesaturați Omega 3 care contribuie la dezvoltarea normală a organismului și a creierului..

Cum un adult nu poate fi definit doar din perspectiva job-ului, cred cu tărie că nici copiii nu trebuie percepuţi strict ca elevi. Până la urmă, şcoala este un loc exterior familiei şi cele două nu ar trebui prea mult amestecate. Şcoala are ierarhia ei şi chiar dacă acolo copilul tău nu se află printre primii, acasă, în schimb, el trebuie să se simtă mereu apreciat şi admirat pentru toate calităţile lui şi foarte iubit, indiferent de performanţele şcolare. Plecând de la această abordare, problemele care se ivesc pe parcursul vieţii de şcolar pot fi rezolvate mult mai uşor.

De exemplu, adaptarea, după o vacanţă cu multă joacă, la activităţile şcolare se poate face, dacă nu uităm că avem de-a face cu un copil şi nu cu un elev de meserie, fără emoţii şi stres.

Secretul este să o faci.. tot în joacă. Începând cu discuţii despre materiile care-i plac sau cele noi pe care le va avea sau arătându-i cât de pricepuţi sunt diversii eroi pe care-i admiră. Cu o astfel de abordare, cel mai dificil lucru în această readaptare va deveni programul matinal care impune culcatul mai devreme. Dar bucuria revederii colegilor şi, în cazul în care copilul tocmai începe clasa întâi, pofta de a-şi face prieteni noi vor elimina şi această greutate. Dacă e cazul, puteţi să-i sprijiniţi energetic şi cu un aport suplimentar de multivitamine.

Logo

Gummy ImunActiv

Sprijină imunitatea copiilor

VEZI VIDEO

Un alt ajutor în această readaptare e şi abordarea învăţatului.

Învăţatul este o chestiune foarte personală: unii copii învaţă desenând, prin asocierile făcute între cuvinte şi imagini, alţii prin inventarea unor poveşti care pot face o materie aridă mult mai amuzantă, iar alţii folosind jocuri de cuvinte. Aceste metode, odată cunoscute de copii (cineva trebuie să le arate mai intâi), vor fi adaptate de ei şi folosite chiar ca un limbaj secret cunoscut doar de către cei iniţiaţi.

În fine, chit că uneori rezultatele şcolare nu sunt satisfăcătoare, reacţionaţi întotdeauna mânaţi de duhul blândeţii. Încercaţi să înţelegeţi de la cel mic ce se ascunde în spatele acestora.

Deseori ele se reduc la o antipatie faţă de o materie sau de un profesor. Discuţiile cu aceştia din urmă aduc, în cele mai multe cazuri, o rezolvare şi în plus pot fi deopotrivă utile şi interesante.

Pe de altă parte, încercaţi să scăpaţi de teroarea care s-a instalat astăzi vizavi de şcoală - un sistem al calificativelor, notelor, examenelor care hotărăsc nivelul elevului, şcoala/liceul la care merită să fie repartizat etc.

Școala ar trebui privită ca un moment de formare mult mai relaxat, la nivelul căruia performanţa tine mai curând de ambiţie şi de tenacitate. E o perioada care trebuie să hrănească constant încrederea copiilor în propriile forţe şi nu în ultimul rând să le aducă bucurii de neuitat", Ioana, 35 de ani, Bucureşti.

Recomandările doctorului

Activităţile extraşcolare sunt foarte importante pentru cei mici, contând mult în dezvoltarea caracterului lor. Înainte de a va înscrie copilul la un club sportiv sau la unul artistic, încercaţi să descoperiţi ce-l atrage şi nu-l forţaţi să facă ceva ce v-ar fi plăcut dumneavoastră să faceţi când eraţi la vârsta lui.

Citește și despre importanţa vitaminelor şi mineralelor pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Vârsta 1+ an

Vârsta 3+ ani

Vârsta 6+ ani