Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea și nutriția copiilor


Cuprins:

0-5 luni (nou-născut - sugar)

Caracteristica perioadei

Principala caracteristică a acestei perioade este creșterea rapidă și dezvoltarea aptitudinilor motorii. Niciodată nu cresc copiii atât de repede ca în această perioadă (25 cm pe an); greutatea de la naștere se triplează. Chiar și abilitățile motorii se dezvoltă rapid. Pe parcursul primului an nou-născutul devine dintr-o ființă vulnerabilă și total dependentă, un copil care merge, deja capabil de mișcări complexe din mâini, care înțelege vorbirea și folosește primele cuvinte.

Sfaturi de nutriție

În mod ideal, hrana ar trebui să provină din alăptare în toată această perioadă. Hrana naturală pentru sugari este laptele matern, care asigură creșterea și dezvoltarea copilului în primele șase luni fără a fi nevoie de un alt regim alimentar.

Dacă alăptarea nu este posibilă dintr-un motiv oarecare, e timpul pentru alimentarea cu biberonul. În zilele noastre, însă, formulele de lapte sunt atât de bune încât nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la starea de sănătate a copilului dumneavoastră. Mama nu trebuie să se simtă vinovată pentru că își hrănește copilul cu biberonul, dacă nu poate să-l alăpteze. Laptele destinat sugarilor conține o serie de vitamine, minerale și alte substanțe care asigură bebelușilor tot ce au nevoie pentru o creștere și o dezvoltare sănătoase. Nici acești copii nu au nevoie de suplimente de vitamine în afară de cazul în care medicul dumneavoastră vi le prescrie. Nu trebuie să vă faceți griji pentru ei în ceea ce privește vitaminele și mineralele; sunt bine îngrijiți.

Conținutul de vitamine în laptele matern este suficient, cu excepția vitaminei D, și prin alăptarea integrală a copiilor, de asemenea, vitamina K. Pentru a compensa lipsa acestor vitamine există în principiile nutriției pentru sugari un sistem sofisticat de furnizare a acestor vitamine (dozare așa cum se recomandă de către medicul pediatru). Vitamina D este produsă în organism în principal prin activitatea radiațiilor ultraviolete asupra pielii. Deși ar trebui ca copiii să petreacă mai mult timp în aer liber, nu este potrivit să-i expuneți la lumina directă a soarelui. Motivul este riscul de ardere a pielii lor delicate de bebeluș. Prin urmare, în țara noastră, vitamina D este administrată preventiv sugarilor sub formă artificială.

Bebelușii se nasc cu depozite de fier suficiente pentru aproximativ primele patru luni de viață. În combinație cu aportul de fier din laptele matern, nu ar trebui să fie un deficit cel puțin până la a șasea lună de viață. Chiar și hrănirea artificială acoperă doza necesară pe zi (până la 6 luni 3 mg pe zi), și, prin urmare, nu este nevoie să se completeze cu suplimente de fier.

6-12 luni: sugari

Caracteristica perioadei

Principala caracteristică a acestei perioade este creșterea rapidă și dezvoltarea aptitudinilor motorii. Niciodată nu cresc copiii la fel de rapid ca în această perioadă (25 cm pe an); greutatea de la naștere se triplează. Chiar și abilitățile motorii se dezvoltă rapid. Pe parcursul primului an nou-născutul devine dintr-o ființă vulnerabilă și total dependentă, un copil care merge, care este deja capabil de mișcări complexe din mâini, înțelege vorbirea și folosește primele cuvinte.

Sfaturi de nutriție

Condiția unui aport suficient de minerale și vitamine este ca, după șase, luni copilul să primească, pe lângă lapte, și alte produse alimentare (legume, fructe, carne, etc.). În cazul în care copilul este în continuare doar alăptat în aceasta perioadă, bebelușul este mai micuț și mai puțin dezvoltat, cu deficit de proteine, fier, minerale, și alte elemente nutritive. Dacă e hrănit cu biberonul, începe, de asemenea, mai devreme să fie hrănit cu alte alimente adăugate la dieta de lapte. Vitamina D se ia, de asemenea, într-o doză mai mică.

Fierul este necesar pentru formarea de sânge, metabolismul energetic, și dezvoltarea creierului copiilor. Între 7 - 12 luni există o nevoie mai mare de fier (aproximativ 6-9 mg pe zi). Este important ca alimentele oferite copilului în această perioadă să fie bogate în fier și într-o formă ușor-absorbabilă. Nevoia de fier crește odată cu vârsta.

Laptele matern asigură un nivel suficient de zinc (2 mg / zi) în primele 4-6 luni de viață, dar nu oferă cantitatea recomandată de zinc la copii de 7-12 luni care au nevoie de 3 mg / zi. În plus față de laptele matern, copii în vârstă de 7-12 luni ar trebui să primească alimentele corespunzătoare ce conțin zinc.

1-3 ani: fragedă pruncie

Caracteristica perioadei

Principala caracteristică a acestei perioade este dobândirea independenței copilului în ceea ce privește funcțiile de bază, dezvoltarea în continuare a abilităților motorii și de vorbire. Copil merge singur; învață să mănânce singur, prin dezvoltarea vorbirii își îmbunătățește abilitățile de comunicare cu lumea din jur. Copilul se îndreaptă spre independență și lupta pentru ea. Atâta timp cât el crede că aceasta îi este limitată de către adulți, va reacționa cu sfidare. Se apropie prima perioadă de sfidare "eu singur" se apropie. Creșterea în această perioadă este deja încetinită, deși încă este mai rapidă decât va fi mai târziu (până la 10 cm pe an).

Sfaturi de nutriție

Mulți copii mici (și copiii mai mari) au anumite preferințe pentru "propriul lor regim alimentar sănătos." Există multe motive pentru care copii refuză anumite tipuri de alimente. Există copii care refuză să mănânce morcov, pentru e prea roșu. Alții refuză carnea, pentru că e prea greu de mestecat. Alții nu vor să mănânce nimic în afară de bomboane și am putea continua așa la nesfârșit. Copii găsesc multe pretexte pentru care nu doresc să mănânce un anumit lucru. Dacă nu puteți asigura copilului o dieta sănătoasă, variată și echilibrată, bogată în substanțe care ajută la menținerea sănătății lor, din orice motiv, este recomandabil să apelați la suplimente alimentare, dar numai cele care sunt special dedicate copiilor.

Nevoia de energie per unitate de greutate (kg) este mai mică la copii decât la sugari. Din cauza intensificării dezvoltării musculare, crește nevoia de proteine. În special cele care au o valoare biologică ridicată - proteinele ​​animale. Rezistența oaselor depinde de mineralizarea suficientă, este nevoie de un aport adecvat de calciu și fosfor. Volumul tot mai mare de sânge necesită cantități mai mari de fier.

3-6 ani: vârstă preșcolară

Caracteristica perioadei

Principala caracteristică a acestei perioade este socializarea copilului, adică participarea în societate alături de colegi, capacitatea de a se juca cu alți copii. Rata de creștere este semnificativ încetinită, copilul crește 4-5 cm pe an. Odată cu încetinirea ratei de creștere, scade și apetitul. În jurul vârstei de 4 ani apare a doua perioadă de sfidare.

Sfaturi de nutriție

Pe lângă un aport adecvat de energie copiii de vârstă preșcolară au nevoie, pentru creșterea și dezvoltarea lor corectă, și de un aport adecvat de proteine ​​de calitate, care se găsesc în lapte, carne, brânză și ouă. De asemenea, nevoia de calciu și fier să fie suficient de bine acoperită, ca la vârsta primei copilării. Există de asemenea o nevoie crescuta de vitamine, în special vitamina A și vitamina C, care se găsesc în fructe și legume.

6-12 ani: prima vârsta școlară

Caracteristica perioadei

Perioada se caracterizează printr-o dezvoltare rapidă a intelectului și a personalității formare. Este o perioadă relativ liniștită de viață. Copilul crește mai lent, aproximativ 4-5 cm pe an, proporțiile corpului rămân neschimbate, crește forța musculara. În această perioadă, dinții de lapte sunt înlocuiți cu dinții permanenți. Individualitatea fiecărui copil devine tot mai remarcabilă, diferențele între copii sunt tot mai evidente. Copilul este capabil de gândire abstractă, are conștiință de sine, și are un mod original de a rezolva diferite sarcini. La aceasta vârsta copiii nu sunt negativiști, dimpotrivă. Cei mai mulți doresc să lucreze cu adulții.

Sfaturi de nutriție

Cantitatea de nutrienți și alte substanțe necesare pe unitate de masă, comparativ cu perioada precedentă, scade treptat.

12-15 ani: a doua vârstă școlară

Caracteristica perioadei

Această perioadă coincide în mare măsură cu pubertatea. Spre deosebire de prima vârstă școlară, este o perioadă de schimbări somatice și psihologice rapide. Aceasta constituie perioada cea mai turbulentă a vieții omenești. Creșterea accelerează la 10-15 cm pe an, în timp ce se lungesc în special membrele. Maturizarea sexuală se apropie. Dezechilibrul hormonal în această perioadă este cauza rezistenței reduse la infecții. Deși abilitățile psihice se dezvoltă în continuare, pot apărea probleme de concentrare, dezechilibre ale copilului ce îi pot afecta temporar performanțele școlare. A treia perioadă de sfidare se apropie, caracterizată printr-o critică majoră a tot ceea ce fac adulții, în special proprii părinți. Părinții nu mai sunt autoritatea absolută și respectul copilului lor trebuie să fie câștigat de calitățile lor reale și de înțelegerea pe care o dovedesc față de adolescent.

Sfaturi de nutriție

Nutriția la copii de vârstă școlară este foarte influențată de debutul pubertății. Pubertatea este un proces hormonal, când copilul se maturizează fizic și rata de creștere se accelerează. În această perioadă, dezvoltarea țesutului scheletic, muscular și adipos se finalizează, precum și creșterea și dezvoltarea tuturor celorlalte țesuturilor și organe ale corpului său.

Creșterea rapidă a adolescenților sporește cererea de proteine ​​de calitate, în special în rândul băieților, datorită creșterii musculare. Creșterea oaselor la copii de ambele sexe crește nevoia de calciu până la 1200 mg / zi (1 litru de lapte de vacă conține aproximativ 1200 mg de calciu, 150 g iaurt conține aproximativ 270 mg de calciu, etc.). La adolescente nevoia de fier este în creștere. Pierderea de fier în timpul menstruației de multe ori duce la anemie. Fetele tind să aibă o lipsă de acid folic, de complex de vitamine B, ceea ce sporește dificultățile clinice cauzate de anemie. Nevoia mai mare de energie la băieți în timpul pubertății determină o creștere a necesarului de vitamine B. Adesea, copiii nu au nici măcar aport suficient de vitamina C și A.

15-18 ani: Vârstă juniori, adolescenți

Caracteristica perioadei

În această perioadă maturizarea sexuală și psihologică este în curs de finalizare. Rata de creștere încetinește. Concentrația musculară este în creștere. Dezechilibrul de personalitate scade, și performanța mentală este din nou în creștere rapidă. Lupta pentru independență continuă, legăturile cu familia continuă să se subțieze.

Sfaturi de nutriție

Problema acestei etape de viață este, de exemplu, efortul depus de fetele tinere pentru a-și menține o siluetă subțire, trecând prin nenumărate diete bazate pe restricții de calorii (urmate de un nivel scăzut de vitamine și minerale în organism). Acestea sunt situații în care se recomandă înlocuirea respectivelor vitamine și minerale cu suplimente de multi-vitamine.

Suplimentele de vitamine pentru copii sunt destinate creșterii lor corespunzătoare și dezvoltării armonioase, precum și sporirea capacității de apărare a organismului unui copil. Organismul copiilor se dezvoltă rapid și, prin urmare, are mai mare nevoie de vitamine și minerale.

Nu este indicat să oferiți copiilor sub 15 ani vitamine obișnuite, destinate adulților. Aceste vitamine au un raport complet diferit de substanțe benefice în raport cu greutatea corporală. Oferindu-le copiilor vitamine pentru adulți puteți chiar să le faceți mai mult rău decât bine.

Vârsta 1+ an

Vârsta 3+ ani

Vârsta 6+ ani