Dr. Jan Boženský vă răspunde la întrebări!

pediatr

Dr. Jan Boženský a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Charles din Cehia și lucrează  în domeniul pediatriei din 1994. Începând cu anul 2000 este șeful secției de pediatrie a Spitalului Vítkovice din Ostrava, Cehia.

Este membru al Societății de Pediatrie, iar din anul 2010 este membru de comitet în Departamentul de Obezitate Infantilă al Societății de Obezitate din Cehia. Din 2006 este membru în consiliul de administrație al Societății de Nutriție din Cehia (inclusă în societățile europene și internaționale pentru nutriție - FENS, IUNS).

Începând cu anul 2002 Dr. Jan Boženský este responsabil de serviciile ambulatorii  pentru copii, iar în practica sa clinică este specializat în: nutriție și obezitate infantilă, nefrologie, sonografie și medicină de terapie intensivă.

Ține prelegeri pe tema alimentația copiilor, publică activ lucrări de specialitate, iar în colaborare cu Facultatea de Medicină din Ostrava participă activ la o serie de proiecte de cercetare care vizează nutriția și obezitatea infantilă. 
 

pediatr
Este utilă gama Minimarțieni FUTURA atunci când copilul are parte de o dietă variată, bogată în fructe și legume?
Obținerea aportului necesar de vitamine și minerale din dieta zilnică este situația ideală, însă nu toți copiii mănâncă o cantitate suficientă de fructe și legume pentru a acoperi doza zilnică recomandată. Unii copii refuză, pur și simplu, să mănânce fructe și legume. 

Minimarțieni FUTURA conține o formulă unică de vitamine și minerale ce susține creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului în diferite stadii de viață asigurându-i acestuia aportul necesar de nutrienți cheie. 
 
Produsele Minimarțieni FUTURA sunt suplimente alimentare și nu sunt recomandate ca înlocuitor al unui regim alimentar variat, echilibrat și al unui mod de viață sănătos.
De ce Minimarțieni FUTURA în fiecare zi? Este suficientă administrarea doar în perioadele cu risc crescut, spre exemplu în timpul sezonului de răceală, gripă?
Gama Minimarțieni FUTURA a fost dezvoltată, în colaborare cu medicii pediatri, pe baza celor mai recente recomandări în domeniu. Fiecare produs Minimarțieni FUTURA conține o formulă unică cu un nivel de nutrienți atent optimizat pentru fiecare dintre etapele specifice dezvoltării copiilor: 1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani. Administrarea zilnică de vitamine și minerale susține creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului dvs. în diferite stadii de viață.
 
Pentru perioadele cu risc crescut (sezonul rece) recomandăm gama Minimarțieni PROimun ce contribuie, datorită ingredientelor sale, la susținerea sistemului imunitar. Pentru mai multe informații despre doza zilnică recomandată și modul de administrare citiți cu atenție informațiile de pe ambalaj sau întrebați medicul/farmacistul.
 
Acestea sunt suplimente alimentare. Produsele nu sunt recomandate ca înlocuitor al unui regim alimentar variat, echilibrat și al unui mod de viață sănătos.
Poate copilul să se îmbolnavească chiar dacă ia Minimarțieni FUTURA, în fiecare zi?
Sistemul imunitar al fiecărui copil învață treptat să reziste la viruși și bacterii;  utilizarea pe termen lung a produselor FUTURA susține dezvoltarea armonioasă a copilului și întărirea sistemului imunitar.
Cu toate acestea, nu există nicio certitudine că, în timpul perioadelor cu risc crescut, copilul nu va răci – nu ar fi natural și nici indicat pentru dezvoltarea corectă a sistemului său imunitar.
Ce sunt funcțiile cognitive? Cum pot susține dezvoltarea funcțiilor cognitive ale copilului?

Funcțiile cognitive reprezintă una dintre principalele arii de dezvoltare ale copilului și includ pe lângă memorie, puterea de concentrare, atenția, funcțiile vorbirii, abilitatea de a înțelege informațiile etc. În primii ani de viață funcțiile cognitive trec printr-un proces de dezvoltare accelerată, de aceea această perioadă este extrem de importantă și sensibilă.

Fierul, ce se regăsește în produsele Minimarțieni FUTURA 1-3 ani și FUTURA 3-6 ani, contribuie la reducerea stării de epuizare și oboseală.

Minimarțieni FUTURA 6-9 ani conține DHA (Acid Docosahexaenoic). Acest compus face parte din grupul cunoscut sub numele de acizi grași esențiali Omega 3. Acizii grași Omega 3 se găsesc în creier și au un rol semnificativ în dezvoltarea și susținerea funcțiilor cognitive.

Spre deosebire de alte vitamine și minerale, organismul uman nu poate sintetiza Omega 3, astfel că se recomandă aportul dintr-o dietă echilibrată și/sau suplimente ce conțin Omega 3.

 

Ce conțin produsele FUTURA?
Minimarțieni FUTURA este un complex unic de vitamine, minerale și extracte naturale din plante. Fiecare produs conține un nivel optim de nutrienți pentru a susține dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copilului, în funcție de etapa de creștere în care acesta se află: 1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani. 

Gama Minimarțieni FUTURA este produsă în unitate certificată GMP. Ingredientele, atent selecționate, trec printr-un proces elaborat de verificare pentru a respecta cele mai înalte standarde de calitate. Nu folosim coloranți sau conservanți atificiali.
Aditivii folosiți în compoziția produselor FUTURA sunt selectați cu grijă, de experții noștri, pentru a fi delicați cu organismul copilului și a asigura, în același timp, calitatea produsului și termenul de valabilitate.
Se poate administra Minimarțieni FUTURA în paralel cu alte medicamente/suplimente alimentare? Există riscul unor reacții adverse?
Minimarțieni FUTURA poate fi administrat în paralel cu produsele antipiretice administrate în mod obișnuit (medicamente pentru febră și/sau durere) întrucât nu există riscul unor efecte adverse.
 
În cazul în care copilul dvs. ia medicamente pe termen lung, consultați medicul pediatru înainte de administrarea oricăror suplimente alimentare.
 
Nu administrați, în paralel, diferite tipuri de vitamine, fără a consulta în prealabil medicul și/sau farmacistul.
 
Este posibil ca, după administrarea produselor FUTURA, copilul să ia în greutate? Sunt acestea dăunătoare pentru dinții copiilor?
Doza zilnică recomandată din produsele Minimarțieni FUTURA are o valoare energetică minimă, astfel că este puțin probabil ca copilul să ia în greutate.
 
Minimarțieni FUTURA 3-6 ani și Minimarțieni FUTURA 6-9 ani nu conțin zahăr! Pentru a proteja dinții copiilor zahărul a fost înlocuit cu îndulcitori (glicozide de steviol din Stevia rebaudiana, sorbitol și xilitol). Minimarțieni FUTURA nu provoacă carii dentare și nu slăbește smalțul dinților.
 
Minimarțieni FUTURA 1-3 ani, sirop, este pe bază de piure de mere și căpșuni. Pentru a-i îmbunătăți gustul și a-l face mai ușor de acceptat de către copii produsul conține o cantitate mică de zahăr, însă o doză atât de mică nu provoacă efecte secundare. Atât în ceea ce privește greutatea corporală, cât și apariția cariilor dentare copiii se confruntă cu riscuri semnificativ mai mari atunci când vine vorba de băuturi răcoritoare îndulcite. 
În ce măsură asimilează organismul copilului ingredientele active conținute de produsele Minimarțieni FUTURA?
Minimarțieni FUTURA conține nutrienți cheie și extracte naturale ce pot fi asimilate cu ușurință de organism, indiferent de obiceiurile alimentare ale fiecărui copil.

Gama Minimarțieni FUTURA susține sistemul imunitar și contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copilului asigurându-i vitaminele și mineralele de care acesta are nevoie pentru o creștere și o dezvoltare armonioasă. 
Există riscul unei supradoze cu vitamine?
Chiar dacă copilul dvs. obține cantități ridicate de vitamine și din alte surse, precum fructele și legumele, atâta vreme cât respectați doza zilnică recomandată nu exista riscul unei supradoze. 
 
Este important ca dieta copilului dvs să fie una variată; acesta nu trebuie să mănânce, în mod repetat și nici în cantități prea mari, un anumit tip de fructe sau legume. Vă recomand să aveți în vedere o dietă echilibrată, cu un aport variat de fructe și legume.

În cazul, puțin probabil, în care copilul consumă, în mod accidental, un pachet întreg de Minimarțieni FUTURA organismul va elimina în mod natural cantitatea inutilă de vitamine. Astfel că, nici măcar consumul neadecvat, nu ar trebui să pună copilul în pericol. În cazul apariției unor efecte adverse precum greață, diaree sau alte reacții adverse individuale consultați de îndată medicul. 

A nu se lăsa la îndemâna sau vederea copiilor. 
Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectul/informațiile de pe ambalaj.
 
Minimarțieni FUTURA vs fructe și legume proaspete?
Gama Minimarțieni FUTURA a fost gândită, în colaborare cu medicii pediatri, pentru a servi drept supliment alimentar la o dietă variată și, în nici un caz, să nu înlocuiască o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.
 
În urma proceselor artificiale de creștere fructele și legumele proaspete își pierd din proprietățile benefice și din aportul de vitamine și minerale de care organismul are nevoie. Gama Minimarțieni FUTURA poate suplimenta doza zilnică de vitamine  și minerale necesară pentru creșterea sănătoasă și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Atunci când nu puteți urmări, în mod precis, cât de multe fructe și legume consumă copilul la grădiniță sau la școală, Minimarțieni FUTURA îi va oferi, prin aportul optim de nutrienți, sprijinul de care acesta are nevoie pentru a crește și a se dezvolta. 
 
Minimarțieni FUTURA vs multivitamine?
Minimarțieni FUTURA conține o formulă unică de vitamine și minerale cu un nivel de nutrienți atent optimizat  în funcție de nevoile specifice și vârsta copilului: 1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani.   
 
În calitate de medic pediatru nu recomand utilizarea zilnică a multivitaminelor obișnuite care conțin 100% ingrediente în doza zilnică recomandată deoarece, în această situație, este posibil ca organismul copilului să nu poată absorbi pe deplin doză mare de substanțe active.
Minimarțieni FUTURA vs Minimarțieni PROimun?
Pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă se schimbă treptat aportul zilnic de vitamine și minerale de care acesta are nevoie. 

Minimarțieni FUTURA este o formulă unică ce conține un nivel de nutrienți  atent optimizat pentru nevoile specifice dezvoltării copiilor. Gama conține 3 produse dedicate etapelor de creștere: 1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani.
 
Minimarțieni PROimun DEFEND este un complex de vitamine și minerale ce susține sistemul imunitar al copiilor înainte și în timpul perioadelor riscante (sezonul rece, începerea școlii etc). 

Minimarțieni PROimun ACUT conține o formulă îmbogățită cu ingrediente naturale pentru situațiile în care aveți nevoie de o soluție rapidă. 

A început perioada răcelilor și a nasului înfundat, cum o poți evita? Un sistem imunitar puternic este baza!

Odată cu sosirea toamnei, pe masură ce temperaturile scad, din ce în ce mai mulți copii încep să răcească. Pentru a te menține în formă, pe parcursul acestei perioade solicitante, avem pentru tine câteva sfaturi utile pentru întărirea imunității atât a copiilor, cât și a întregii familii. Dacă odată cu sosirea zilelor reci, copilul tău se confruntă cu răceli frecvente, Minimarțieni PROimun este exact ceea ce ai nevoie pentru a depăși cu bine sezonul de gripă și răceală ce tocmai începe.

10.16.2018 | Autor: rč

Minimarțieni FUTURA vine în ajutorul părinților cu o gamă nouă de vitamine și minerale cheie pentru o creștere armonioasă

Luna septembrie este aici, iar copiii au intrat deja în grija învățătorilor / profesorilor lor. Vacanța s-a terminat, iar cei mici trebuie să se obișnuiască cu noul ritm de a se trezi în fiecare zi dis-de-dimineață. Situația nu este ușoară nici pentru părinți care, odată cu începerea școlii, încep să își facă tot soiul de griji și să își pună întrebări de tipul “Oare ce vor face copiii mei pe parcursul zilei?” Rezultatele la învățătură par a fi ultima grijă a părinților care sunt mai degrabă preocupați de starea de bine a copilului “Îi lipsește ceva?”, “A mâncat suficient?”, “Este îmbrăcat corespunzător?, “Oare va răci?” – astfel de întrebări și multe altele își pun zi de zi părinți din toată lumea.

09.15.2018 | Autor: rč

A început perioada răcelilor și a nasului înfundat, cum o poți evita? Un sistem imunitar puternic este baza!

16.10.2018

Autor: rč

Odată cu sosirea toamnei, pe masură ce temperaturile scad, din ce în ce mai mulți copii încep să răcească. Pentru a te menține în formă, pe parcursul acestei perioade solicitante, avem pentru tine câteva sfaturi utile pentru întărirea imunității atât a copiilor, cât și a întregii familii. Dacă odată cu sosirea zilelor reci, copilul tău se confruntă cu răceli frecvente, Minimarțieni PROimun este exact ceea ce ai nevoie pentru a depăși cu bine sezonul de gripă și răceală ce tocmai începe.

Mai multe detalii

Minimarțieni FUTURA vine în ajutorul părinților cu o gamă nouă de vitamine și minerale cheie pentru o creștere armonioasă

15.09.2018

Autor: rč

Luna septembrie este aici, iar copiii au intrat deja în grija învățătorilor / profesorilor lor. Vacanța s-a terminat, iar cei mici trebuie să se obișnuiască cu noul ritm de a se trezi în fiecare zi dis-de-dimineață. Situația nu este ușoară nici pentru părinți care, odată cu începerea școlii, încep să își facă tot soiul de griji și să își pună întrebări de tipul “Oare ce vor face copiii mei pe parcursul zilei?” Rezultatele la învățătură par a fi ultima grijă a părinților care sunt mai degrabă preocupați de starea de bine a copilului “Îi lipsește ceva?”, “A mâncat suficient?”, “Este îmbrăcat corespunzător?, “Oare va răci?” – astfel de întrebări și multe altele își pun zi de zi părinți din toată lumea.

Mai multe detalii

Ai o întrebare? Scrie-ne și îti vom răspunde!